Eten en proeven lijkt simpel, maar voor sommige kinderen kan het echt een uitdaging zijn.

Vooral bij jonge kinderen, van 2 tot 4 jaar, zie je vaak een korte fase van angst voor nieuwe voeding, ook wel voedselneofobie genoemd. Misschien herken je het wel: je kind eet de ene moment heel graag kiwi’s maar het volgende moment wordt datzelfde eten weer afgewezen. Hoezo?!🤷‍♀️

Voeding vermijden omdat ze vinden dat het een risico lijkt of schrik hebben om te proeven, omdat ze het niet kennen is compleet normaal. Dit hoort bij een normale ontwikkeling en deze angst voor nieuwe voeding verdwijnt meestal rond 5 jaar. Als kinderdiëtiste ben ik er graag om tijdens die voedselneofobie-fase ondersteuning te bieden.

Maar wat als je merkt dat je zoon of dochter moeite blijft houden met eten, of dat het zijn voedselvoorkeuren steeds verder beperkt? Dan kunnen we samen aan de slag om positieve eetervaringen op te bouwen.

Ik bied verschillende manieren aan om te helpen, zoals mijn speciale tool De Proefsafari en persoonlijke 1-op-1 sessies. Hiermee ondersteunen we kinderen met moeilijk eetgedrag en bouwen we stap voor stap hun zelfvertrouwen en smaakbeleving op.

Hoe herken je een selectieve of moeilijke eter?

Herken je een van de onderstaande punten bij je zoon of dochter?

  • Beperkte voedselkeuze: slechts 10 tot 15 of minder soorten voedingsmiddelen eten.

  • Beperking per voedselgroep: het vermijden van een of meer volledige voedselgroepen zoals alle fruitsoorten, groente, of vis.

  • Angst- en/of woedeaanvallen als een nieuw soort eten wordt opgediend. Sterk verzet of stress bij nieuw eten, soms gepaard met kokhalzen of onpasselijkheid.

  • Voedselobsessie: kinderen die eisen dat er bij iedere maaltijd één of meer voedselproducten worden opgediend, die altijd op dezelfde manier bereid moeten zijn en dezelfde verpakking moeten hebben. Denk maar aan appelmoes bij het avondmaal, altijd hagelslag op de boterham, enkel wit brood, worst van die specifieke slager,…

Ook kinderen met een ontwikkelingsstoornis of verstandelijke beperking kunnen vaker moeilijkheden hebben met eten. Extra aandacht voor deze groep is belangrijk om eetproblemen goed te begeleiden.

Eerste stappen naar meer eetplezier!

Samen met De Proefbrigade kan je met deze vier tips al een eerste stap zetten naar meer ontspanning en variatie aan tafel:

  1. Rustige sfeer aan tafel

    Als je zelf al panikeert zal het eetgebeuren zeker geen succes zijn. Kondig het eetmoment van tevoren aan, zodat je zoon of dochter zijn of haar spel of bezigheid rustig kan afronden.

  2. Structuur in de maaltijden

    Volg elke dag een vast eetschema met drie maatlijden en twee tot drie tussendoortjes, zodat je kind weet wat het kan verwachten. De weekplanner van Missie MMM kan hierbij zó waardevol zijn!

  3. Op proefavontuur? Plaats in een apart kommetje

    Op die manier voelt je kind zich veilig en hoeft het niet direct te proeven als het daar nog niet aan toe is. Kids vinden het visueel gemakkelijker als voeding elkaar niet aanraakt.

  4. Blijven aanbieden

    Herhalen is de boodschap. Voedingsmiddelen tot wel 15 keer aanbieden zorgt voor herkenning en vergroot de kans dat je kind het uiteindelijk wil proberen. Ik heb het hier ook over 15 positieve proefervaringen, waarbij er geen angst, stress of boosheid aanwezig is. Dat het altijd spannend is, dat geloof ik! De proefsafari is een educatief spel die hierin kan ondersteunen en een leidraad zijn om op proefavontuur te gaan!

Heb jij vragen of ben je benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen? Stuur een mailtje naar hello@deproefbrigade.be - ik help je graag verder! Bel je me liever even op? Dan tik je 0471415800 in en neem ik op.

Vorige
Vorige

Ochtendspits: een gebalanceerd ontbijt voor je kinderen om de hele dag te schitteren

Volgende
Volgende

Je kinderen voldoende laten drinken: maak water minder saai!